Jezelf Vinden Als Bruid

Jezelf Vinden Als Bruid

21 Jul

by Annick Griset

Begin dit jaar ben ik naar de animatiefilm Frozen 2 gaan kijken in de cinema. Ja, ik kijk graag animatiefilms en schaam me daar niet voor! Zou niemand moeten doen!

Ik weet niet waar het aan lag die dag, hormonen, omdat ik moe was, een diepzinnige bui had, of omdat de film gewoon heel emotioneel was, maar ik heb tranen met tuiten geweend. Ze kwamen gewoon vanzelf, en het voordeel van in een donkere filmzaal te zitten, is dat je vrijuit alles kan laten gaan, zonder dat het iemand opvalt. Dus dat heb ik ook gedaan.

Het komt wel vaker voor dat er serieuze levenslessen verwerkt zitten in tekenfilms. Kleine kinderen zien deze niet altijd, of begrijpen nog niet echt waarover het gaat, maar volwassenen wel, allez, de meeste dan toch. Ik was verbouwereerd dat deze film, met Elsa in de hoofdrol, zo kort bij mijn “why” aansloot. Ik denk dat het daarom was dat ik zo geëmotioneerd werd door bepaalde scènes. De boodschap die de film geeft, is iets waar ik zo fel in geloof, mijn reden tot actie in dit leven. Elsa was haar hele leven al op zoek naar haar doel, naar waar ze thuis hoorde, naar wie ze was en waarom ze was wie ze was. Dat zoeken maakte haar onrustig, onzeker, ze geloofde niet in zichzelf, en wou zich eigenlijk verstoppen, ver weg van iedereen, ze was ongelukkig.

In deze tweede film heeft ze iets ontdekt. Ze heeft zichzelf ontdekt. Haar ware ik, en ze heeft geleerd om van haar zelf te houden, van al haar kwaliteiten, die ze daarvoor alleen maar als een last zag.

Wie mijn eerste blogartikel gelezen heeft (en voor diegenen die het nog niet gedaan hebben, raad ik zeker aan om het alsnog te doen), weet ondertussen wat mijn why is. Mijn waarom, de reden waarom ik alles doe wat ik doe. En dat is mensen laten zien wie ze werkelijk zijn, hoe mooi ze zijn, welke persoonlijkheid ze hebben en als gevolg welke stijl bij hen past. Vrouwen laten zien hoe ze zichzelf nog mooier kunnen maken, door verder te kijken dan hun neus lang is, en eens iets anders te proberen, een andere kleur op hun nagels of een andere kleur oogschaduw of blouse. Hun haar eens mooi op te steken, zodat ze zien hoe ze er kunnen uitzien, als ze weten wat er echt bij hun past.

Elsa moest tot het uiterste gaan om zichzelf te ontdekken en te aanvaarden, ze moest haar grenzen verleggen, en dat is wat ik probeer te doen bij mijn klanten. Ik leer ze kennen door gerichte vragen te stellen, ik vraag door naar wat ze werkelijk diep vanbinnen willen, en geef dan advies over make-up, kapsel, kleur, stijl, etc.

Bij bruidjes doe ik dit ook. Ik vind een persoonlijke aanpak op maat heel belangrijk, dus ik nodig elke bruid op voorhand uit voor een kennismakingsgesprek. Of ze nu een offerte wil voor alleen make-up op haar trouwdag of voor de hele organisatie van het huwelijk, hoe klein of groot de vraag ook is, ik maak er tijd voor om er zeker van te zijn dat ik weet wat ze wil, zodat ik haar het juiste advies kan geven. Gewoon een offerte per mail doorsturen doe ik niet (meer). Ik probeer het alleszins te vermijden. Ik wil kwaliteit leveren, naar de klant luisteren en haar geven wat ze wil. Dat gaat niet via mail, vind ik. Persoonlijk contact is nog steeds het beste contact. En als iemand die moeite niet wil doen, slechts droge prijzen wil vergelijken, dan is die persoon niet de juiste klant voor mij. Dan passen wij niet bij elkaar en zal ze verder moeten zoeken naar iemand die het anders aanpakt dan ik.

Ik ben selectiever geworden in de keuze van mijn klanten. Wie niet akkoord gaat met mijn aanpak of mijn prijs, is niet de juiste klant voor mij. Dat bespaart me veel stress en zorgen. Mijn klant moet binnen mijn why passen, moet op zoek zijn naar wat ik te bieden heb, wat ik haar kan geven. Dat gaat dan over een persoonlijke, menselijke aanpak, je bent geen nummer bij mij, over gedetailleerde bevragingen naar wat je effectief wil en verwacht, professioneel advies en een mooi resultaat, een goede voorbereiding en afwerking van begin tot eind, service op maat, aangepast aan jouw individu en wensen, er wordt niks opgedrongen, ik geef alleen raad en probeer je iets bij te leren over jezelf, onbeperkte bereikbaarheid voor vragen, en dat alles in een vriendelijke ongedwongen sfeer, we zijn allemaal maar gewoon mensen. Als je iemand bent die kiest voor kwaliteit en voor een juiste aanpak volgens jouw ideeën en wensen, als je verder kijkt dan alleen het prijskaartje en ziet wat je er allemaal voor in de plaats krijgt, dan is er een match!

Deze keuze durven maken qua klanten heb ik geleerd door mezelf beter te leren kennen, mezelf te waarderen zoals ik ben, mezelf te aanvaarden zoals ik ben en mijn kwaliteiten en kunnen te appreciëren. Dan pas kon ik de dingen gaan doen die mij voldoening geven. Ik heb mezelf gevonden, net zoals Elsa heeft gedaan in de film… Waar een animatie film al niet goed voor is! Het gaf me inspiratie en het idee om dit artikel te schrijven. Dingen lopen zoals ze moeten lopen, denk ik dan… Net zoals het klikt met sommige bruiden en met sommige niet… Dus, indien je gaat trouwen in de toekomst, kom op gesprek, leer me kennen en kijk naar wat ik voor jou kan betekenen! Het zal in ieder geval meer zijn dan bij een standaard make-up artist/kapper. Durf kiezen voor jezelf!